sâmbătă, 11 aprilie 2009

Despre barbati

Voi incepe cu o mica povestioara… vorbeam zilele trecute cu o prietena despre un tip care lucreaza o zi intreaga, adica de la 9 dimineata la 12 noaptea, insa a doua zi o are libera. Eh, si tipul asta asta o prietena care lucreaza program normal, adica de la 9 la 6 seara; ei doi locuiesc impreuna. Amica mea imi povestea foarte revoltata cum prietena tipului i-a ars o camasa cu fierul de calcat si el saracul a trebuit sa o arunce; in momentul asta am vazut negru in fata ochilor. Adica tipa vine acasa dupa o zi la servici (o zi naspa la servici pentru ca din cauza crizei i s-a scazut foarte mult din salariu, insa lucreaza mai mult) si trebuie sa ii calce camasile lui, el stand toata ziua in casa fiind ocupat cu Playstation-ul. Pai daca eram in locul ei, ii faceam bagajele si il trimiteam la maica-sa acasa. Amica mea mi-a spus ca este normal ca ea sa ii calce lui camasile, pentru ca el este barbat. Eh, si atunci m-a lovit intrebarea: ce face un tip sa fie barbat?

Acum sute de ani [sau chiar si in prezent in anumite locuri] un barbat este cel care mergea la vanatoare, taia lemne, era capul familiei. Acum ce mai inseamna a fi barbat?

Vad mai mereu tipi care isi lacuiesc unghiile, merg la saloane de infrumusetare, isi intind parul cu placa, se vopsesc, se penseaza, li se face rau cand vad sange, se uita la telenovele, isi pun prietena sa decida pentru mai toate chestiile pe care le fac impreuna. Voi exagera putin desigur, dar, o femeie putea sa nasca in mijlocul campului si apoi sa se intoarca la sapat, insa daca un tip ia o raceala, doua zile sta numai in pat si cere sa fie hranit cu lingurita.
Revenind la povestioara noastra, tipul de care povesteam isi face zilnic unghiile cu lac, insa cumva e mai prejos de barbatia lui sa calce o camasa. Eh, el in opinia mea nu este barbat.

P.S nu sunt feminista, nu o sa ma duc in fata Guvernului ca sa-mi ard sutienul si sa spun ca nu avem nevoie de barbati; insa nici nu vreau sa vad astfel de specimene precum tipul din povestea mea ca se cred mai presus decat noi

De Neuronul Blond

5 comentarii:

  1. bah pai d-aia s-a inventat femeia. sa calce, sa spele, sa aiba grija de EL! de un EL lenes, rasfatat, incapabil si tinut in puf. nu vreau sa generalizez, dar totusi...
    problema e ca noi iubim un astfel de EL. asta e problema...
    I.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu generalizam pentru ca amandoua cunoastem barbati care gatesc sau spala, calca si isi ajuta sotia/sora/prietena la treburile casnice. Cred ca importanta e relatia dintre un EL si o Ea, pentru ca daca EA isi asuma rolul de casnica si atat si are o atitudine de genul "el e barbat si nu are voie sa puna mana pe matura", atunci e numai vina ei.
    Stii cum se zice: cum il cresti, asa il ai. Eh, asta e valabila si la barbati, nu numai la copii.
    P.S daca el te respecta, o sa te ajute intotdeauna

    RăspundețiȘtergere
  3. nu te duci sa iti arzi sutienul de rusine ca te dau la pro tv ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca barbat, supravietuitor al unui curs de Feminism, pot sa spun in mod legitim academic ca opinia ta este subiectiva, exagerata si voit partinitoare. Pe romaneste, nu e chiar asa!

    Nu mai departe de acum 30 de ani( in Romania, ca sa nu particularizam analiza) barbatul mergea in armata fortat si era mandru de acet lucru, era stalpul casei si isi asuma acest lucru, era cel care aducea cel mai mare venit in casa, era educat sa fie seful in casa si lua deciziile importante. Era sigur pe el, pentru ca stia ca nu poate pierde, el conducea societatea. Facea ceea in specia umana se intampla de la inceput, datorita calitatilor fizice, la un moment dat extrem de importante, superioare pe care le are barbatul si anume, oferea protectie familiei.

    Odata cu revolutia informationala si ceea ce a adus computerul si bomba atomica, situatia a inceput sa se schimbe. Nu mai conteaza calitatile fizice, conteaza calitatile intelectuale. Ca intelect, lucrurile sunt disputate, femeile au emisferele mai bine unite, deci pot face mai multe lucruri, au creirul mai mare (raportat la dimensiuni) si omul cu cel mai mare IQ e femeie; dar barbatii au capacitatea de concentrare mai mare si pot studia mai in profunzime o anumita problema. Nu vorbesc de calitati psihice, pt ca, in opinia mea, tin de educatie. Barbatul, educat ca el sa fie sef si el sa decida, afla ca lumea nu mai e a lui, ca fetele sunt cele mai bune in scoala, ca incep sa aiba posturi de conducere, ca pot fi la fel de bune ca si el. Calitatile fizice, unde erau terenul lui, nu mai conteaza. Apare astfel, barbatul cu atribute feminine, barbatul, unii i-ar spune modern, siderat de schimbarile actuale, in fata carora nu se poate adapta. In loc sa-si dezvolte creierul, sta la jocuri, la bere, uitand ca lumea nu mai e a lui si ca trebuie luptat acum. Victoria pe plan social nu mai vine de la sine, datorita concurentei cu alti barbati, ci trebuie castigata, datorita dublarii concurentei, prin aparitia femeii.

    Se intampla astfel, ca barbatii sa-si uite sau sa fie incapabili sa-si indeplineasca rolul pe care l-au realizat de la inceputuri: sa-si protejeze familia. bunul pe care societatea actuala il valorizeaza cel mai mult sunt banii, (spre exemplu in societatea comunista era pozitia sociala). Daca femeia aduce mai multi bani in casa, in mod regulat, de pe o pozitie sigura, inseamna ca ea isi asuma rolul de protector al casei, ca principal sustinator si atunci ei ii revine rolul de a lua deciziile mari.

    Dar femeia este inca la prima generatie de femeie- protectoare, femeia no1. Inca nu are educatia pt a fi destul de hotarata in luarea deciziilor grele, pe care un barbat le priveste absolut natural. Apare astfel clivajul intre rolul de protector al femeii si educatia realizat pt alt scop al femeii. Acest lucru este reprosat barbatului, si pe buna dreptate, pt ca el este educat astfel.

    Dar in lumea de azi, cat de des vedeti barbati mai bine pregatiti decat femei in scoala? La varste echivalente, cine este mai matur?

    La sfarsit, imi permit sa adaug si opinia mea. Eu am vederi conservatoare, si cred ca barbatul, cu nitica vointa si multa munca, poate sa isi recapete rolul pe care l-a indeplinit de milenii. Un barbat trebuie sa fie hotarat sa mearga pana la capat. Daca sa proteji familia inseamna sa ai 3 sluje, atunci asta trebuie facut. Jocurile sunt pentru copii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mircea, ai dreptate din nou.. observ ca suntem la aceeasi facultate. Din pacate exista si "barbati" care stau toata ziua acasa, se joaca, isi fac unghiile cu lac si cand ajunge sotia/iubita acasa de la servici, o pun sa calce si sa gateasca. Poate ar trebui renuntata la diferentierea barbat/femeie, pentru ca intr-un cuplu/o familie, cei doi trebuie sa-si imparta sarcinile in mod egal.

    Neuronul Blond

    RăspundețiȘtergere